Je reis Antarctica begint bij het inschepen, in de namiddag in Ushuaia. Ushuaia ligt in het gebied Tierra del Fuego in Argentinië en is de meest zuidelijke stad ter wereld en gesitueerd aan het Beagle kanaal. We varen via deze schilderachtige waterweg gedurende de rest van de avond richting de Drake Passage.
Wil je met eigen ogen zien waarom dit de favoriete plek van David Attenborough is? Kies dan voor deze reis, de meest unieke en gevarieerde reis naar het Zuidpool gebied én de ultieme reis voor natuurliefhebbers. Verbaas je op de Falkland Eilanden over de enome omvang van de grootste kolonie wenkbrouwalbatrossen ter wereld van maar liefst 5 kilometer lang, waar meer dan 110.000 paartjes bij elkaar zitten. Daarnaast tref je er pinguinsoorten aan die je in Antarctica niet ziet zoals de Magelhaen, de Rotspinguin en de Koningspinguin. Je bezoek aan South Georgia, ook wel een Antarctische Oase genoemd, wordt ook echt onvergetelijk. Beroemd vanwege series als BBC's Frozen Planet, The Living Planet of onze 'eigen ' Floortje is dit één van de meest ruige en adembenemend mooie plekken op aarde. Het is een waar paradijs voor natuurliefhebbers dankzij de enorme kolonies met meer dan een half miljoen koningspinguïns, pelsrobben en zeeolifanten. Je gelooft je ogen niet wanneer je deze van dichtbij ziet. Deze oneindige hoeveelheid koningspinguins bij elkaar met hun kleine bruine 'chicks' blijft voor altijd op je netvlies staan. De stranden liggen vooral tijdens de paartijd afgeladen vol met zeeolifanten en je bent getuige van het ongelooflijk spektakel waar 4 ton zware zeeolifanten vechten om hun harem te bewaken. Op Antarctica zijn vooral de gletsjers en het ijs, dat er steeds weer anders uitziet, indrukwekkend. Dat geldt ook voor de dieren die er leven, zoals adélie-, ezels- en kinbandpinguïns, walvissen, pelsrobben, zeeolifanten en zeeluipaarden. Als het even kan, bezoek je het vulkanische Deception Island en vaar je in een zodiac tussen de ijsbergen door in Paradise Bay. Ook proberen we altijd een onderszoeksstation te bezoeken zoals Port Lockroy. Vooraf is niet exact bekend welke landingsplekken bezocht kunnen worden. Deze worden gekozen aan de hand van de weersomstandigheden van dat moment. Klink hier voor een prachtig filmpje van deze reis.
Er volgen twee zeedagen waarbij het schip wordt gevolgd door grote aantallen en meerdere soorten albatrossen, stormvogels, pijlstormvogels en papegaaiduikers. Tijdens de reis worden er interessante lezingen gegeven over uiteenlopende onderwerpen.
Op de Falkland Islands (Malvinas) zijn we van plan een hele dag door te brengen aan de fascinerende westelijke zijde van de archipel. Tijdens een wandeling langs de kust van Carcass Island zien we Magelhaen- en Ezelspinguïns en ontmoeten we van dichtbij watervogels en zangvogels. Op Saunders Island vinden we Wenkbrauwalbatrossen en kunnen we de onhandige landingspogingen van deze vogels observeren bij de nesten. Tevens broeden op dit eiland meerdere pinguïn soorten; Koningspinguïns, Magelhaenpinguïns, Ezelspinguïns en Rotspinguïns.
Stanley
Stanley, de hoofdstad van de Falklands heeft zo’n 1300 inwoners. We kunnen deze charmante stad op eigen initiatief verkennen en er de cultuur van de Falkland Islands ervaren. Het is een mengeling van Zuid-Amerikaanse gebruiken en Victoriaanse charme, met kleurrijke huizen, goed onderhouden tuinen en Engelse pubs. In de omgeving van Stanley zijn meerdere gestrande zeilschepen uit het begin van de vorige eeuw te zien. Het zijn de stille getuigen van de ontberingen van 19e-eeuwse zeilers die Kaap Hoorn probeerden te ronden. Het kleine maar erg interessante museum is zeker een bezoek waard, het biedt een tentoonstelling over de geschiedenis van het stadje, vanaf de eerste dagen van de kolonisatie tot aan de Falkland-oorlog van 1982. De toegangsprijzen voor de lokale attracties zijn niet inbegrepen.
Op weg naar South Georgia steken we de Antarctische Convergentie over. Zodra we deze oceanografische overgangszone bereiken en kan de water temperatuur in slechts enkele uren tijd sterk dalen. Koud, voedselrijk water wordt aan het oppervlak gebracht door de botsende zeestromingen en dit trekt veel zeevogels naar het schip: grote aantallen albatrossen, pijlstormvogels, prions en jagers.
Na het bezoek aan de Falklands vervolgen we de reis Antarctica, in de namiddag van dag 7 verwachten we in South Georgia aan te komen. Mogelijk is de eerste landing in Elsehul Bay, een strand waar veel pelsrobben komen in de paartijd. Andere mogelijke landingsplaatsen zijn Right Whale Bay, Salisbury Plain, Godthul, St. Andrews Bay, Gold Harbour, Cooper Bay en de Drygalski Fjord. Deze landingsplaatsen bieden een grote variëteit aan landschappen en fauna, zoals Konings- en Macaroniepinguïns, Roetkopalbatrossen, Antarctische pelsrobben en Zuidelijke zeeolifanten.
Eén van de mogelijke hoogtepunten van de expeditie zal een bezoek aan Prion Island zijn, waar we broedende grote albatrossen kunnen zien en soms de jonge vogels hun vleugels kunnen zien testen.
Andere geplande landingsplaatsen zijn Salisbury Plain, St Andrews Bay en Gold Harbour. Hier bevinden zich niet alleen de grootste Koningspinguïn-kolonies van South Georgia, ook herbergen de stranden hier de grootste paar-kolonies voor zuidelijke zeeolifanten ter wereld. Het is een ongelooflijke spektakel zo’n 4 ton zware zeeolifant stier te zien vechten om zijn harem te bewaken terwijl tientallen vrouwtjes net bevallen zijn of op het punt staan dit te doen. De stranden liggen in de paartijd afgeladen vol met zeeolifanten!
In Fortuna Bay bevolken Koningspinguïns en pelsrobben de stranden. Vanaf hier proberen we het laatste stuk van de Shackleton route te volgen. De wandelroute leidt over een bergpas via de ‘Shackleton waterval’ naar Stromness, een verlaten walvisvaarders nederzetting. Alle wandeltochten worden begeleid door gidsen en zijn afhankelijk van de weersomstandigheden en de beschikbaarheid van landingsplaatsen. In Grytviken bezoeken we het verlaten Noorse walvisvaarders station, waar nu Koningspinguïns door de straten lopen en waar zeeolifanten hun intrek hebben genomen. Hier brengen we een bezoek aan het walvisvaart- en natuurmuseum en het nabijgelegen graf van Shackleton. In de namiddag van dag 10 vertrekken we uit South Georgia.
As we cross the Scotia Sea, sailing ever closer to Antarctica, we hope to visit the South Orkney Islands. Linked to the Antarctic Peninsula by an enormous sub-marine mountain range these islands, often shrouded in mist, protected by large icebergs and sea ice. If we are lucky, there will be an excursion to Coronation Island to observe penguins nesting in moss beds alongside graceful snow petrels. We may also stop at the remote island of Laurie and visit the Argentinean meteorological station located there. Whether your interest is in fine-tuning and expanding your knowledge of watercolor art or how best to frame that image you cannot get out of your mind you will have many opportunities for adventure through art. Earning a reputation as one of Canada’s most accomplished and travelled landscape watercolourists, David McEown will impart his expertise on recording the beauty of a world that is rapidly changing and disappearing.
Hier plannen we een bezoek aan het Orcadas station, een Argentijnse basis op de South Orkney Islands. Het vriendelijke personeel zal ons een rondleiding op de basis geven. In de omgeving kunnen we schitterende gletsjers bewonderen.
We passeren reusachtige ijsbergen en mogelijk ook Vinvissen terwijl we richting het zuiden varen. Er is ook een zeer goede kans op het zien van Antarctische stormvogels.
Wanneer het de ijs situatie het toelaat varen we door de met ijsbergen bezaaide Antarctic Sound de Weddell Sea binnen. Hier is het verschijnen van de enorme plateau-ijsbergen het teken dat we de oostelijke zijde van het Antarctic Peninsula bereikt hebben. Mogelijke landingsplaatsen zijn Paulet Island, met grote aantallen Adélie pinguïns en Brown Bluff, waar we voet kunnen zetten op het Antarctische continent. Bij goede weersomstandigheden kunnen we mogelijk onze tijd in de Weddell Sea wat verlengen.
De vulkanische South Shetland Islands zijn erg winderig en vaak gehuld in nevel en mist maar ze bieden een aantal subtiele genoegens. Zo is er een grote variëteit aan flora (mossen, korstmossen en bloeiende grassen) en fauna, zoals Ezelspinguïns, Kinbandpinguïns en Zuidelijke reuzenstormvogels. Op Half Moon Island bevindt zich een grote Kinbandpinguïn kolonie en er liggen vaak Weddell zeehonden op de kust, in de buurt van het meestal onbemande Argentijnse station Camara.
Deception Island is een zogenaamde ‘subductie krater’ die in de zee uitkomt en daardoor een natuurlijke haven vormt voor schepen. Ons schip waagt zich in de krater via de spectaculaire Neptune’s Bellow. Hier vinden we in een vulkanisch maanlandschap een verlaten walvisvaarders station, warmwaterbronnen, duizenden Kaapse duiven en veel Kelpmeeuwen, grote jagers en Zuidpool sterntjes. Wilson stormvogeltjes en Zwartbuikstormvogeltjes hebben hun nesten in de ruïnes van het verlaten walvisvaarders station bij Whalers baai. Vaak bezoeken pinguïns en zeehonden de geothermisch verwarmde stranden.
De reizen van 19 nachten varen nog wat verder naar het zuiden, langs het Antarctic Peninsula. Bij Neko Harbour hebben we de gelegenheid voet te zetten op het Antarctisch Continent in een schitterend landschap van steile bergen en gigantische gletsjers die in de zee afkalven. In Paradise Bay kunnen we tijdens een tocht per zodiac genieten van een paradijselijk landschap met vele ijsbergen, omringd door majestueuze bergpieken. In dit gebied is er een goede kans op ontmoetingen met Bultrugwalvissen en Dwergvinvissen. Ook hier hebben we nogmaals de gelegenheid voet aan wal te zetten op het Antarctisch Continent. Nadat we door het Neumayer Channel gevaren zijn hopen we het oude Britse onderzoeksstation Port Lockroy op Goudier Island te kunnen bezoeken, nu een museum en postkantoor.
In de buurt van Port Lockroy ligt Jougla Point, waar Ezelspinguïns en Keizeraalscholvers broeden. Vroeg in de ochtend van de laatste dag in Antarctica plannen we nog een landing op Cuverville Island, een klein en steil eiland dat genesteld ligt tussen de bergen van het schiereiland. Er broeden op dit eiland duizenden Ezelspinguïns, waarmee het de grootste broedkolonie van deze soort op het Antarctic Peninsula is. Wanneer de weersverwachting voor de Drake Passage niet gunstig is plannen we ons vertrek uit het Antarctic Peninsula al rond de middag.
Na deze geweldige reis Antarctica, Falklands en South Georgia steken we de Drake Passage over in noordelijke richting en worden we weer gevolgd door een grote variëteit aan zeevogels.
We komen in de ochtend aan in Ushuaia en ontschepen na het ontbijt. Je wordt vervolgens per bus naar de luchthaven van Ushuaia gebracht.